Ciastka z masła orzechowego z czekoladą

Cześć!

Wracam na bloga z mega ciastkami!

Przepis tak prosty, że nie wierzyłam, że to wyjdzie. Ale na Nigellę Lawson zawsze można liczyć. Receptura pochodzi z książki „Po prostu Nigella”.  Trzeba koniecznie się nią podzielić, bo to takie dobro!

Jeśli nie jesz glutenu – rób szybko! Nie ma tu wcale mąki. Polecam całym ❤ !!

Ale zanim przepis – zdjęcie!

Przy okazji tych ciastek nawiązałam współpracę z fotografem, który zwykle skupia się na ludziach i emocjach, ale dałam mu wyzwanie i…dał radę! Dziękuję Ci, Mężu:) ❤

ZD-6

CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO Z CZEKOLADĄ

Składniki(około 16 ciasteczek):
  • 225 g gładkiego masła orzechowego – arachidowego
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej (albo te drażetki/kropelki czekoladowe – chocolate chips)

 

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Utrzyj w misce masło orzechowe, cukier, sodę i sól.

Do tego wmieszaj jajko i wanilię, tak aby dobrze połączyło się z resztą składników, nie mieszaj za długo i zbyt energicznie 😉

Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładaj porcje masy ciasteczkowej. Wg Nigelli należy po prostu wykładać po łyżce masy na blachę w odstępach kilku cm. Mnie wychodziły wtedy trochę za grube te ciastka, zależy to również od masła orzechowego. Wolę zatem formować kulki z masy(około płaskiej łyżki stołowej na 1 ciastko) i spłaszczać je dłonią.

Pieczemy około 10 minut w 180ºC. Brzegi ciastek będą lekko zarumienione – wtedy znaczy, że się upiekły.

Będą wtedy jeszcze miękkie, trzeba je zostawić na chwilę na blaszce i dopiero przenieść(najlepiej na kratkę). Po ostygnięciu są chrupiące a na drugi dzień miękną i ciągną się uzależniająco.

Naprawdę uzależniają. Zróbcie. A potem zróbcie więcej.

ZD-21ZD-11ZD-20

 

Dodaj komentarz