Babeczki wytrawne – idealne na piknik

Im cieplej, tym bardziej zielono. Tym więcej trawy, a na niej więcej ludzi z kocykami. A tam też trzeba coś jeść.

Mam fajny przepis – szybki, prosty i wytrawny 🙂

Babeczki-muffinki na bazie mąki, oleju i jajek – moja propozycja dodatków to suszone pomidory, szpinak, szynka szwarcwaldzka(lub inna dojrzewająca), zioła i sery – feta, gouda i parmezan.

Super opcja do wina – dodanie do środka różnych rodzajów sera, może z suszoną żurawiną? 😉

cof

BABECZKI WYTRAWNE Z FETĄ, SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZYNKĄ

 

SKŁADNIKI na ok. 15 sztuk
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych lub garść świeżych ziół posiekanych(np. tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano)
  • 3/4 szklanki oleju (można dodać ten z zalewy od pomidorów)
  • 2 łyżki śmietany (takiej 18%) – bez śmietany tez wyjdą, ale z są smaczniejsze:D
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 70 g fety
  • 150 g sera (gouda+parmezan – 2/3 do ciasta, reszta do posypania)
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej(lub innej dojrzewającej, albo jakiej chcecie;)
  • 5 pomidorów suszonych w oliwie
  • 2 garści liści szpinaku
  • 1/2 ząbka czosnku

Nagrzej piekarnik do 180ºC.

Naszykuj foremkę do muffinek – możesz użyć papilotek, jeśli nie – wysmaruj tłuszczem zagłębienia foremki.

Pokrój fetę, pomidory i szynkę w kostkę. Zetrzyj sery na drobnych oczkach tarki.

Połącz w małej misce mąkę, proszek, sól i zioła.

W dużej misce wymieszaj olej z jajkami, następnie dodaj mleko i śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp suche składniki i wymieszaj do połączenia.

Do masy wsyp dodatki – część startych serów(reszta do posypania), pomidory, szynkę, fetę, szpinak. Mieszaj tak, aby ciasto dobrze pokryło dodatki i by były równomiernie rozłożone.

Po czubatej łyżce ciasta rozkładaj do foremek, posypuj pozostałym serem, upiecz – 20 minut w 180ºC. Powinny być lekko zbrązowione z wierzchu.

Można je łatwo spakować na wynos – na piknik, do pracy. Jedna mi została na 3 dzień po zrobieniu i była pyszna(przechowywana pod przykryciem:) Polecam! I kombinujcie z dodatkami!

ptrptrptrcof

Reklamy

4 myśli na temat “Babeczki wytrawne – idealne na piknik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s