…czyli tarta bez foremki.
Nazywana galette, czy też tartą rustykalną.
Kruche ciasto i owocowe nadzienie z ziołową nutą. Bardzo przyjemnie się ją przyrządza.
Rozwałkować, nadziać, zawinąć krawędzie niezbyt równo ;)…nie jest to dużo roboty…a ten owocowo-karmelowo-ziołowy smak…warto upiec!
Źródło inspiracji: http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/09/rustykalna-tarta-z-jabkami-i-gruszkami.html
TARTA Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I ROZMARYNEM
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko roztrzepane z 3 łyżkami zimnej wody lub mleka
- białko do posmarowania
Nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru + trochę do posypania tarty
- 2 średniej wielkości jabłka, pokrojone w plastry
- 2 średnie lub 1 duża gruszka, pokrojona w plastry
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu (np. gryczanego)
- garść listków rozmarynu, drobno posiekanych
- szczypta cynamonu, do posypania
Przygotowujemy kruche ciasto.
Jeśli w malakserze, to wrzucamy masło pokrojone w kostkę z mąką i cukrem pudrem i pulsacyjnie miksujemy, aż powstaną okruszki. Dodajemy żółtko z wodą/mlekiem i miksujemy dopóki ciasto się nie zlepi.
Ręcznie: siekamy masło z mąką i cukrem, aż jego kawałki będą bardzo małe, następnie w zagłębienie dodajemy żółtko z wodą/mlekiem i wyrabiamy szybko ręcznie.
Formujemy z ciasta kulę/dysk, który zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy ciasto min. 30 minut w lodówce.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (zmieniać kolor na ciemniejszy). Dorzucamy owoce i rozmaryn, polewamy miodem. Krótko smażymy, tak do 2 min. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygnie.
Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok 30 cm. Wykładamy nadzienie na środek, pozostawiając 5 cm wolnego brzegu, który zawijamy do środka na nadzienie. Fantazyjnie 😉
Brzegi smarujemy białkiem pozostałym po użyciu żółtka, można też całym roztrzepanym jajkiem. Posypujemy tartę cukrem brązowym i cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na około 30 minut, czyli do momentu zrumienienia brzegów i zmiękczenia owoców.