coś prostego i kruchego

…czyli tarta bez foremki.
Nazywana galette, czy też tartą rustykalną.

DSC_0383aa

Kruche ciasto i owocowe nadzienie z ziołową nutą. Bardzo przyjemnie się ją przyrządza.
Rozwałkować, nadziać, zawinąć krawędzie niezbyt równo ;)…nie jest to dużo roboty…a ten owocowo-karmelowo-ziołowy smak…warto upiec!

Źródło inspiracji: http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/09/rustykalna-tarta-z-jabkami-i-gruszkami.html

TARTA Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I ROZMARYNEM

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko roztrzepane z 3 łyżkami zimnej wody lub mleka
  • białko do posmarowania

Nadzienie:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru + trochę do posypania tarty
  • 2 średniej wielkości jabłka, pokrojone w plastry
  • 2 średnie lub 1 duża gruszka, pokrojona w plastry
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (np. gryczanego)
  • garść listków rozmarynu, drobno posiekanych
  • szczypta cynamonu, do posypania

Przygotowujemy kruche ciasto.
Jeśli w malakserze, to wrzucamy masło pokrojone w kostkę z mąką i cukrem pudrem i pulsacyjnie miksujemy, aż powstaną okruszki. Dodajemy żółtko z wodą/mlekiem i miksujemy dopóki ciasto się nie zlepi.

Ręcznie: siekamy masło z mąką i cukrem, aż jego kawałki będą bardzo małe, następnie w zagłębienie dodajemy żółtko z wodą/mlekiem i wyrabiamy szybko ręcznie.
Formujemy z ciasta kulę/dysk, który zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy ciasto min. 30 minut w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (zmieniać kolor na ciemniejszy). Dorzucamy owoce i rozmaryn, polewamy miodem. Krótko smażymy, tak do 2 min. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygnie.

Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok 30 cm. Wykładamy nadzienie na środek, pozostawiając 5 cm wolnego brzegu, który zawijamy do środka na nadzienie. Fantazyjnie 😉

Brzegi smarujemy białkiem pozostałym po użyciu żółtka, można też całym roztrzepanym jajkiem. Posypujemy tartę cukrem brązowym i cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na około 30 minut, czyli do momentu zrumienienia brzegów i zmiękczenia owoców.

DSC_0394aa DSC_0397aa

Dodaj komentarz