Cannelloni al forno da ripieno di ragu

….czyli cannelloni zapiekane z nadzieniem mięsno-pomidorowym! Po włosku brzmi lepiej:)

Chodziła za mną ta potrawa od dłuższego czasu i wreszcie spełniłam swoją fantazję kulinarną 😀

DSC_0673

Zachęciła mnie do tego książka „Wszystkie włoskie makarony” autorstwa Camillo Massina. Jest w niej mnóstwo przepisów nie tylko na dodatki do makaronu ale także na każdy jego rodzaj od podstaw. Bardzo ciekawa pozycja :)…jest w niej nawet makaron z wódką i kawiorem 🙂

Trochę bałam się beszamelu, bo nigdy go nie robiłam…ale wskazówki w tej książce mi pomogły. Z niej właśnie pochodzi cały przepis.

Jeśli chodzi o samo danie…mmm! Pyszne makaronowe rureczki wypełnione pomidorowo-mięsno-serowym farszem przykryte kremowym sosem… Trzeba to zrobić, żeby się przekonać:) Polecam!

CANNELLONI ZAPIEKANE Z NADZIENIEM MIĘSNO-POMIDOROWYM

Składniki:

  • makaron cannelloni, użyłam ok 13 rurek

Nadzienie:

  • 300 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)
  • 100 g pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 jaja
  • 100 g sera startego, najlepiej parmezanu + garść do posypania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka płatków masła do posypania całości

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotuj nadzienie do makaronu.

Posiekaną cebulę udusić w kilku łyżkach oliwy, dorzucić czosnek posiekany lub wyciśnięty. Włożyć mięso i mieszając równomiernie je zrumienić. Podlać winem, poczekać aż odparuje, posolić, dodać pieprz i pulpę pomidorową. Jeśli używamy suszonej bazylii, dodajmy ją teraz. Dusić przez 30 minut (nie wytrzymałam tyle, bo byłam mega głodna:D). Przed wyłączeniem dodać kilka listków świeżej bazylii. Kiedy ostygnie, wymieszać z jajami i parmezanem.

Czas na sos beszamelowy.

Rozpuścić w rondlu na małym ogniu masło i pomagając sobie drewnianą łyżką, dobrze wymieszać z dosypywaną stopniowo mąką.
Następnie rozcieńczyć całość, dodając podgrzane wcześniej (ale nie zagotowane) mleko. Należy dolewać je po trochu, stale mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Kontynuować rytmiczne mieszanie, sos zacznie się zagęszczać i gotować. Niech gotuje się przez 10 minut od pojawienia się pierwszych bąbelków i rozpoczęcia wrzenia. Cały czas mieszamy! Tuż przed zdjęciem z ognia dodać sól, świeżo zmielony pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

Rurki makaronowe wypełniamy nadzieniem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy warstwę beszamelu. Na nim układamy cannelloni, które z wierzchu oblewamy resztą sosu. Posypujemy całość parmezanem, rozdrobnioną bazylią i kilkoma płatkami masła.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.

Jeszcze raz polecam…:) i przepraszam, że tak mało zdjęć dziś.

Reklamy

4 myśli na temat “Cannelloni al forno da ripieno di ragu

  1. Przepis niezmiernie ciekawy 🙂 Zadam bardzo głupie, dla Ciebie, pytanie: makaron trzeba ugotować do jakiego stopnia miękkości, skoro aż 30 minut ma siedzieć jeszcze w piekarniku? Żebym z tego nie zrobiła mojej specjalności -papki 😀

    1. Wcale nie trzeba go podgotowywać wcześniej! Nadziewasz taki prosto z pudełka 😉 Potem tylko dobrze go trzeba pokryć beszamelem i wszystko powinno być cacy 😀
      Pozdrawiam:)

  2. Zrobiłam dziś 🙂 To jest tak genialne, że tego się nie da opisać słowami, to trzeba spróbować 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s