Czekoladowy krater z kawową śmietanką i słonym karmelem

To ciasto pomoże na smuteczek, brak wiosny, pms i inne negatywne rzeczy. W końcu jest polane słonym karmelem! Ma w sobie coś z brownie, ale jest lżejsze i intensywnie czekoladowe. Karmelu zróbcie 2 razy tyle, bo tak szybko się kończy…ale do ciasta wystarczy podana ilość 😉

Podstawa to przepis Nigelli Lawson na chocolate cloud cake. Bazą deseru są jajka, nie ma w nim mąki. Ciasto rośnie spektakularnie, trochę pęka, a podczas studzenia zapada się przyjmując kształt krateru i tworząc miejsce dla ubitej śmietany i innych pyszności.
Dobrej jakości czekolada gorzka będzie niezbędna. Autorka dodaje do ciasta skórkę z pomarańczy i pomarańczowy likier. Ja wybrałam ekstrakt waniliowy, do śmietanki wypełniającej krater wsypałam trochę kawy rozpuszczalnej, a wierzch posypałam pokrojonymi snickersami. I karmel słony oczywiście!

krater (6 of 13)

CZEKOLADOWY KRATER Z KAWOWĄ ŚMIETANKĄ I SŁONYM KARMELEM

Składniki:

ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek (4 oddzielamy białka od żółtek, 2 całe)
  • 175 g cukru w porcjach 100 i 75g
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (mam domowy – kilka lasek wanilii przekrój wzdłuż i włóż do słoiczka, zalej wódką i potrząsaj co kilka dni, po 2-3 tyg będzie niezły, a później jeszcze lepszy;)

kawowa śmietanka:

  • 375 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku(typu crema)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

słony karmel

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 110 g drobnego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

dodatkowo:

  • 2 snickersy, pokrojone (miałam też mini mars i milky way, też spoko)

(miałam tylko 1 snickersa, bo drugiego ktoś mi zjadł! 😀 ale powinny być 2)

 

Pieczemy ciasto!

Piekarnik nagrzej do 180ºC.
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i masło, odstaw na bok do ostudzenia przed dodaniem do ciasta.

Zacznij ubijać 4 białka, dodawaj stopniowo 100 g cukru. Nie ubijaj zbyt długo, piana ma być lekko sztywna i błyszcząca, ale nie sucha i matowa.

W osobnej dużej misce 4 żółtka i 2 całe jajka utrzyj z 75 g cukru i ekstraktem z wanilii, aż dobrze się połączą i będą lżejsze i jaśniejsze.
Dodaj do nich mix czekolady i masła(przestudzony!), dokładnie wymieszaj.

Weź łyżkę piany z białek i wmieszaj do czekoladowej masy, połącz dobrze. Następnie dodaj resztę i wymieszaj, najlepiej ręcznie łyżką albo łopatką, aby masa była dobrze napowietrzona.

Przełóż ciasto do tortownicy(26 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut(180ºC).

W tym czasie przygotuj karmel.

Powoli podgrzej śmietankę z wanilią na małym ogniu w garnuszku. Ma być ciepła, nie zagotowana, gdy będziemy ją wlewać do gotującego cukru. Możesz wrzucić do niej wyskrobaną laskę wanilii, tylko nie zapomnij jej potem wyłowić przed dodaniem do karmelu.

Pora na cukier! Umieść go z 6 łyżkami wody w osobnym garnku/rondelku, podgrzewaj aż do zagotowania nie mieszając. Gotuj całość przez 5-8 minut. Musi mieć głęboki, jasny, bursztynowy kolor. Trzeba to dokładnie obserwować, nie zostawiać karmelu samego ; ).

Gdy osiągniesz ten kolor, zdejmij z kuchenki garnek i dodaj stopniowo waniliową śmietankę, cały czas mieszając(uwaga na bulgotanie!). W przypadku grudek należy mieszać szybciej, a gdy nadal są –  podgrzać powoli karmel, mieszając i rozpuszczając grudki.

Karmel solimy, kiedy zaczyna stygnąć. Można przemieszać i przełożyć do słoika, czy innego szczelnego pojemnika.

Przed podaniem ciasta(musi być wystudzone i zapadnięte jak krater wulkanu ; )
ubij schłodzoną śmietankę, dodaj do niej podczas ubijania kawę, kakao i cukier puder.

Wyłóż na wierzch, udekoruj batonikami i polej obficie solonym karmelem.

Omnomnom!

krater (1 of 13)

krater (4 of 13)krater (5 of 13)

krater (8 of 13)krater (11 of 13)

Reklamy

2 myśli na temat “Czekoladowy krater z kawową śmietanką i słonym karmelem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s