Mini tarty cytrynowe

Pięknie byłoby mieszkać gdzieś, gdzie za oknem własnej kuchni rosłoby drzewo z cytrynami. Albo chociaż wyjechać w takie miejsce, aby móc poznać ten smak i zapach.

Moja faza na krem cytrynowy trwa od niedawna. Dodaję go do tortów biszkoptowych i bezowych(zajrzyj na fanpage i instagram! Tam widać;) i gra cudownie. Przełamuje słodycz bezy, równoważy kruchość ciasta.

Przepis na krem zaczerpnęłam z książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Urocza, nieduża książka urzeka ciekawymi, smacznymi, prostymi przepisami i najpiękniejszą typografią i rysunkami ❤

tartycytrynowe (4 of 14)

MINI TARTY Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZIKAMI

Składniki(na 6 tartaletek):

kruche ciasto:

Polecam zrobić podwójną porcję, skoro już się bierzemy za zagniatanie. Drugą połowę można zamrozić i mieć w gotowości na ciasteczka lub tartę;)

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

krem cytrynowy:

  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 60 g masła

beziki:

Można użyć gotowych, ale tracimy zabawę z ubijaniem i formowaniem bez;).

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

 

Jeśli robisz samodzielnie beziki, zacznij od nich.

Białka ubijaj najpierw powoli, niech się spienią i zaczną sztywnieć. Dodawaj cukier po jednej łyżce, dokładnie miksując na wysokich obrotach. Na koniec wmieszaj mąkę i ocet. Piana powinna być sztywna i lśniąca, a gdy rozetrzesz ją w palcach, nie powinno się czuć kryształków cukru.

Formuj beziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz to zrobić łyżką lub wycisnąć z rękawa cukierniczego. Wstaw je do nagrzanego do 150ºC piekarnika, piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 120ºC i susz bezy około 30-40 minut. Gotowe powinny bez oporu dać się zdjąć z blaszki i mieć sztywny spód, w który można popukać;). Najlepiej zostaw je w wyłączonym uchylonym piekarniku, będą chrupiące.

Następnie kruche ciasto. Rozdrobnij masło z mąką i cukrem pudrem, np. posiekaj je razem nożem. Gdy będą mieć konsystencję okruchów, dodaj żółtko i wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie przygotuj krem.

Do rondelka z grubym dnem włóż cukier i żółtka. Podgrzewaj je na małym ogniu, ciągle mieszając przez kilka minut. Gdy dobrze się połączą i zaczną gęstnieć, dodaj sok i skórkę z cytryny. Nie przerywaj mieszania, niech krem zgęstnieje i zagotuje się (pobulgocze przez ok 2 minuty). Potem wyłącz palnik i wmieszaj masło w gorący krem.

Zawsze przekładam krem do miseczki i nakrywam bezpośrednio jego powierzchnię folią spożywczą aby nie zrobiła się na nim skorupka ani żaden kożuch.

Wyjmij kruche ciasto z lodówki. Nasmaruj foremki do tartaletek masłem. Rozwałkuj ciasto, grubość nie większa niż 5 mm. Przy pomocy jednej z wspomnianych foremek wytnij kształty w cieście i rozłóż do nasmarowanych blaszek. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz około 15 minut w 180ºC, aż spody się zarumienią.

Po ich wystudzeniu wypełnij tarty kremem cytrynowym i udekoruj bezikami. Ja pokruszyłam bezy a krem wyłożyłam najprościej – łyżką. Możesz użyć rękawa cukierniczego do kremu, jest dość gęsty i dobrze trzyma kształt.

Smacznych mini tart! 🙂

tartycytrynowe (7 of 14)tartycytrynowe (8 of 14)tartycytrynowe (10 of 14)tartycytrynowe (13 of 14)

Reklamy

Jedna myśl na temat “Mini tarty cytrynowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s