Babeczki red velvet

Nienaturalnie kolorowe jedzenie ma w sobie coś mylącego i zaciekawiającego. Od niedawna posiadam nowy zestaw barwników spożywczych w żelu i nieśmiało ich używam. Teraz, w serduszkowym, słodkim okresie można zaszaleć z czerwienią. Idealny przepis do wypróbowania to babeczki red velvet.

Czerwone, miękkie, maślane ciasto i słodki, jasny, twarożkowy krem. Dużo kremu. I dużo serduszek na wierzchu. Efekt jest uroczy, polecam.

Moja baza to przepis z bardzo inspirującej książeczki „Sezonowe słodkości” Cupcake Jemmy z Food Tube Jamiego Olivera. Troszkę pozmieniałam, ale niedużo.

redvelvet-3-of-12

BABECZKI RED VELVET Z KREMEM TWAROŻKOWYM

Składniki(na 12 sztuk):

na babeczki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 120 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 135 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (w żelu)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

na krem:

  • 75 g miękkiego masła
  • 120 g twarożku śmietankowego
  • 420 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • okruszki ze ściętych czubków babeczek
  • posypka serduszka

Piekarnik rozgrzej do 170ºC.
Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia do dużej miski. Dodaj sól, cukier, jajka i masło. Zmiksuj przez minutę. Maślankę wymieszaj z ekstraktem z wanilii i barwnikiem spożywczym. Dodaj mieszaninę do ciasta, zmiksuj dokładnie.

Jeśli nie masz pewności czy zostało dodane odpowiednio dużo barwnika, wiedz, że ciasto powinno być naprawdę mocno różowe. Za pierwszym razem dodałam za mało barwnika, surowe ciasto było bardziej pudrowo różowe i efekt był słaby.

Następnie rozmieszaj w kubeczku sodę z octem jabłkowym, zaczną one się pienić. Szybko dodaj mieszaninę do ciasta i zamieszaj całość do połączenia się składników. Ten fajny trik dodaje smaku babeczkom i sprawia, że naprawdę dobrze rosną.

Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasta do 2/3 wysokości. Piecz 20 minut. Wystudź babeczki.

Krem twarożkowy! Wiem, że mega dużo w nim cukru, ale wychodzi go sporo, u mnie starczyło na jakieś 20 sztuk. Można go przechowywać w lodówce do 7 dni. Gdy chcemy go użyć należy wyjąć porcję wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Aby zrobić krem miksuj masło z twarożkiem przez jakieś 3 minuty, aż połączą się w gładką, jasną masę. Cukier puder przesiej do dużej miski. Dodaj go do zmiksowanej masy na dwa razy, za każdym razem dokładnie mieszając aż wszystko się połączy w gładki krem. Wlej sok z cytryny i jeśli całość będzie zbyt płynna, możesz dosypać nieco cukru pudru.

Udekoruj babeczki kremem. Moje posypałam okruszkami z odkrojonych wyrośniętych czubków babeczek oraz posypką.

redvelvet-10-of-12

redvelvet-1-of-12redvelvet-11-of-12

Reklamy

Jedna myśl na temat “Babeczki red velvet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s