beza z granatem

Piękna, elegancka, bez glutenu 🙂

Błyszczące, czerwone koraliki na gładkim, słodkim, jasnym tle. Beza lekko chrupka z wierzchu, w środku lekka pianka.

Poza tym przepis jest prosty a zarazem efektowny, a jeśli bardzo nie macie/nie chcecie użyć granatu można go zastąpić innymi owocami, najlepiej niezbyt słodkimi, tj. malinami, truskawkami itp.

Bazowy przepis pochodzi stąd: http://kingaparuzel.pl/blog/2011/05/na-poprawe-nastroju-kolorowa-pavlova/

_MG_9244

BEZA PAVLOVA Z GRANATEM

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru (50 g na 1 białko)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego)
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ewentualnie trochę cukru pudru do posłodzenia kremu
  • 1 granat

 

Ubij białka na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier, aż się rozpuści. Możesz to sprawdzić rozcierając między palcami trochę masy, jeśli czuć wyraźnie kryształki cukru – ubijaj dalej. Pod koniec ubijania dodaj skrobię i ocet, wmieszaj je do bezy.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bezę na kształt okręgu o średnicy około 20-25 cm (możesz np odrysować talerz na papierze, aby ułatwić sobie zadanie).

Piecz na początku przez 5 minut w 180 a potem zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz 1 godzinę. Po tym czasie uchyl piekarnik i pozwól bezie ostygnąć.

Ubij śmietankę, dodaj serek mascarpone i dokładnie je zmiksuj. Możesz też nieco dosłodzić krem, ale nie ma co przesadzać bo beza jest bardzo słodka, wiadomo.

Przekrój granat na pół i wytłucz z niego pestki (ja to robię do miski przy pomocy drewnianej pałki kuchennej).

Wyłóż krem na wystudzoną bezę, posyp pestkami granatu. I gotowe!

Jeśli chcesz zrobić taki deser na wynos, najlepiej osobno spakować bezę, krem i pestki granatu, a na miejscu wszystko połączyć : )

_MG_9245

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s