solony karmel, popcorn, powrót

Wróciłam!

Z przepisem na karmel solony, najlepszy i najprostszy jaki robiłam.

Można nim polać wypasione babeczki na bazie brązowego masła, obklejone popcornem! Zobaczycie poniżej.

Warto zrobić ten karmel i mieć w słoiczku, bo jego użycie podnosi na wyższy poziom większość wypieków i deserów. Dodaj do lodów, brownie, tarty, owoców pod kruszonką, wyjedz łyżeczką… ; )

20160117_150251
Solony karmel

Przepisy pochodzą z mega słodkiej książeczki wydanej z ramienia Food Tube Jamiego Olivera: „Sezonowe słodkości” autorstwa świetnej babki –  Jemmy Wilson. Polecam kanał na youtubie: http://www.youtube.com/user/CupcakeJemma

Znajdują się w niej głównie receptury na różnego rodzaju cupcakes, ale jest też kilka ciast i tortów. Zawiera też wiele pieczeniowych wskazówek i podstawowe przepisy na dodatki do wypieków (np. czekoladowy ganache, owocowa papka), które pasują nie tylko do babeczek z książki, ale są świetną bazą do eksperymentowania z łączeniem smaków w kuchni. Polecam!

 

SOLONY KARMEL

Z poniższego przepisu uzyskać można ok 300 g karmelu. Do babeczek maślano-popcornowych zużyłam połowę tej ilości. Resztę można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Składniki:

  • 245 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
  • 220 g drobnego cukru
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Powoli podgrzej śmietankę z wanilią na małym ogniu w garnuszku. Ma być ciepła, nie zagotowana, gdy będziemy ją wlewać do gotującego cukru. Możesz wrzucić do niej wyskrobaną laskę wanilii, tylko nie zapomnij jej potem wyłowić przed dodaniem do karmelu.

Pora na cukier! Umieść go z 6 łyżkami wody w osobnym garnku/rondelku, podgrzewaj aż do zagotowania nie mieszając. Gotuj całość przez 5-8 minut. Musi mieć głęboki, jasny, bursztynowy kolor. Trzeba to dokładnie obserwować, nie zostawiać karmelu samego ; ).

Gdy osiągniemy ten kolor, zdejmujemy z kuchenki garnek i dodajemy stopniowo waniliową śmietankę, cały czas mieszając(uwaga na bulgotanie!). W przypadku grudek należy mieszać szybciej, a gdy nadal są –  podgrzać powoli karmel, mieszając i rozpuszczając grudki.

Karmel solimy, kiedy zaczyna stygnąć. Można przemieszać i przełożyć do słoika, czy innego szczelnego pojemnika.

Czyli najważniejszy składnik babeczek maślanych z popcornem jest gotowy! Solonego karmelu będziemy potrzebować do ich wykończenia, ale także do kremu maślanego. Równie istotne jest brązowe masło – baza ciasta babeczkowego i podstawa głębi ich smaku.

20160117-_MG_9272

BABECZKI MAŚLANE Z POPCORNEM I SOLONYM KARMELEM

Składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 140 g masła pokrojonego w kostkę
  • 125 g cukru (można dać brązowy pół na pół ze zwykłym)
  • 125 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszcz0nej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • solony popcorn (ok 20 g) – polecam kupić ziarna i przygotować go w domu, bo ten do mikrofalówki po prostu śmierdzi…a poza tym wyjdzie taniej i zdrowiej – bez zbędnej soli i dziwnych dodatków : )
  • kilka łyżek solonego karmelu do polania

Składniki na krem maślano-karmelowy:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1/4 solonego karmelu z przepisu powyżej
  • szczypta soli

Zaczynamy od brązowego masła. 100 g masła umieść w garnku na średnim ogniu, podgrzewaj mieszając przez około 5 minut. Musi nabrać złotego koloru. Przelej masło do żaroodpornego naczynia, niech ostygnie(wystawiłam swoje za okno :D) . Potem wstaw je do lodówki na kilkanaście minut, mieszaj co jakiś czas aż będzie miało konsystencję „do smarowania”.

Piekarnik nagrzej do 170ºC.

Rozmieszaj cukier w dużej misce, przesiej do niego mąkę, proszek, sodę, szczyptę soli. Dodaj palone masło, pozostałe zwykłe masło (40 g) i jajka. Zmiksuj całość przez około minutę. Dolej mleko i miksuj krótko, aż składniki się połączą. Zbierz masę z boków miski i dokładnie całość zmiksuj.

Rozłóż ciasto do papilotek ułożonych w formie do muffinek na wysokość 2/3. Piecz 20 minut. Wystudź babeczki.

Przygotuj krem maślano-karmelowy – najpierw miksuj masło przez około 5 minut, aż stanie się puszyste i jasne. Do osobnej miski przesiej cukier puder i szczyptę soli i dodaj w dwóch częściach do masła, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Stopniowo dolewaj solony karmel, miksuj 3-5 minut aż krem będzie gładki.

Posmaruj babeczki kremem, przytwierdź do niego popcorn i polej cupcakesy karmelem.

Słodko-słony pyszny cupcakeowy cios! 😀

_MG_9277

_MG_9275

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s