ciecierzyca zawsze spoko

Zakochałam się od pierwszego spróbowania w hummusie.

Zrobiłam go na sylwestra i był wypełnieniem do wrapów z grillowanym bakłażanem i dodatkiem do nachosów. Coś przepysznego!

Od tamtej pory ciecierzyca częściej się pojawia w mojej kuchni. Zazwyczaj używam suchej, wcześniej ją namaczając przez noc, a potem gotując do miękkości. (Od niedawna nawet w biedronie można ją kupić.)

Nie zawsze mam sezam, czy też przyrządzoną z niego pastę tahini, żeby zrobić prawilny hummus :D…dlatego robię sobie taką pastę z dodatkiem czosnku i papryczki chili.

Z podanych składników wychodzi taka miseczka pasty, jaka widoczna jest na zdjęciu. Czyli jeden spory słoik.

DSC_0479a

DSC_0501a

Najbardziej lubię ją jeść na ciepłych, chrupiących grzankach albo, tak jak na zdjęciu, na waflach ryżowych. Świetna do kanapek, tortilli albo jako dip do warzyw czy nachosów.

PASTA Z CIECIERZYCY, CHILI I CZOSNKU

Składniki:

  • ugotowana ciecierzyca (200 g suchej, namoczonej przez noc,ugotowanej do miękkości przez ok 40 minut i odcedzonej lub można użyć gotowej z puszki)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • woda
  • sól

Ciecierzycę zmiel blenderem, dodając posiekaną papryczkę, przeciśnięty czosnek i sól. Należy dolać trochę oliwy(3-4 łyżki), ciągle miksując i obserwować czy pasta nie jest za sucha. Można wtedy dolać wody, aby łatwo było zblendować masę na gładko i by stała się bardziej puszysta.

Wszystko zależy od tego czy wolisz bardziej gęstą, czy też rzadszą konsystencję. Do smarowania lepsza jest gęstsza, a jako dip lepiej sprawdzi się luźniejsza.

Pod koniec miksowania sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą.

A potem pastę możesz przełożyć do słoika. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu kilku dni. U mnie rzadko tyle stoi ; )

Polecam jako śniadanie tostowane pieczywo posmarowane cieciorkową pastą z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidora i ogórka. Szybko i zdrowo!

DSC_0485a

DSC_0486a DSC_0493a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s