mini szarlotki

Jestem! Wróciłam!

Z pysznym, słodkim, jabłkowo-karmelowym przepisem.

Pomyślałam, że po dłuższej przerwie od pieczenia należy mi się coś specjalnego.
Zasłużyłam zatem na jedną lub dwie mini szarlotki z sosem karmelowym, prawda? : )

DSC_0433

Upiekłam je w metalowej formie do muffinek. Można wykorzystać zwykłe pojedyncze metalowe foremki. Jest również opcja zrobienia z podanych składników jednej dużej szarlotki w tortownicy o średnicy ok 24 cm.

MINI SZARLOTKI Z KARMELEM

Składniki:

na szarlotki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  •  2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • trochę soku z cytryny

na sos karmelowy:

  • 150 g cukru
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 10 g masła
  • szczypta soli morskiej

Robimy ciasto. Siekamy lub rozdrabniamy dłońmi masło z mąką na okruszki, dodajemy cukier i jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i chłodzimy je przez ok 30 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki, takie aby zmieściły się do foremki. Mieszamy z przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przygotowujemy sos karmelowy. Rozpuszczamy powoli cukier w rondelku, aż nabierze lekko brązowego koloru, uważając aby się nie przypalił. Nie mieszamy. Wlewamy śmietankę, która mocno zabulgocze ; ) dodajemy masło i mieszamy aż wszystko się połączy. Na końcu solimy. Przelewamy do miseczki/dzbanuszka.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim wysmarowane masłem zagłębienia formy do muffinek. Zostawiamy trochę ciasta do zrobienia kratki na wierzchu szarlotek. Robimy dziurki w każdym spodzie widelcem i podpiekamy przez ok 10 minut w 180°C.

Wyciągamy podpieczone spody z pieca. Na każdym z nich umieszczamy około łyżeczki karmelu. Na nim układamy jabłka. Przykrywamy paseczkami kruchego ciasta, które można posmarować białkiem.

Pieczemy, aż kratki z ciasta się zarumienią, czyli około 10-15 minut w 180°C.

Lekko przestudzone szarlotki, delikatnie podważone, powinny dać się wyjąć z foremki. Podajemy je z sosem karmelowym. Gęstnieje on w miarę studzenia, więc warto go podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, lub wstawiając naczynie z sosem do gorącej wody. Bita śmietana też będzie pasowała 😉

DSC_0410aDSC_0409aa DSC_0420aaDSC_0431aa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s