Ciasto z burakiem

DSC_0401

Nie przepadam za suchymi ciastami. Takimi, które trzeba „popychać” herbatą, żeby w ogóle je w siebie wcisnąć. Czasem mi się zdarza wysuszyć trochę ciasto, gdy się przepiecze…zawsze można je polać jakimś syropem lub polewą i od razu jest lepiej:)

Ciasto z burakiem wyszło pyszne. Nawet, gdy stoi na blacie w kuchni cały dzień, pozostaje wilgotne dzięki buraczkowemu puree.

Dla niewtajemniczonych burak pozostanie nieodgadniętym składnikiem 😉

Przygotowanie go wymaga czasu, ale tylko ze względu na pieczenie buraka. Warto to zrobić, wydobywając smak, a tym samym słodycz tego warzywa. Samo ciasto miesza się błyskawicznie i prosto.

Użyłam do niego foremki o średnicy 20 cm. W standardowej tortownicy wyjdzie niższe i zapewne będzie piekło się krócej.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKIEM

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka puree z buraka (1 duży burak wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości – 200ºC przez ok 45-60 min, zmiksuj na puree)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki wody(może być gazowana;) – wodę i śmietanę można zastąpić 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

na polewę:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotuj puree z buraka. Rozpuść czekoladę przeznaczoną do ciasta. Wymieszaj mokre składniki w dużej misce: jajka, cukier, olej, śmietanę i wodę(lub mleko) i na koniec dodaj buraka.

Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, kakao, sól. Dodaj do mokrych i połącz wszystko. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną czekoladę. Ciasto będzie mocno buraczkowe, ale w miarę pieczenia i stygnięcia nabierze bardziej czekoladowej barwy.

Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 50 minut w 190ºC. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy po wyjęciu. Warto zaznaczyć, że powierzchnia tego ciasta pęka podczas pieczenia, co ja akurat uważam za zaletę 😉

Po wystudzeniu ciasta rozpuść czekoladę przeznaczoną na polewę i oblej nią wierzch buraczkowego krążka 😉

Bardzo czekoladowo i przecież zdrowo też (burak!) : )

DSC_0397a

DSC_0400DSC_0408

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s