trochę truskawek

DSC_0254

Już zapewne wszyscy zdążyli zauważyć, że jestem uzależniona od pieczenia babeczek i muffinek…:D

Mam nadzieję, że jeszcze Wam się one nie znudziły 🙂
Jeśli tylko czuję, że popadam w ten stan, wymyślam nowe połączenia smakowe ciasta i polewy, zmieniam dodatki.
Tak też było z tymi babeczkami. Jest to lekko zmieniony przepis na babeczki cappuccino . Część mąki zamieniłam na kakao. A na wierzchu oczywiście truskawki! Pełno ich teraz, jedzmy ich dużo i ozdabiajmy nimi nasze wypieki!
Jeśli chodzi o polewę, to polecam w przepisie 2 opcje: albo samą rozpuszczoną czekoladę albo polewę z białej czekolady, śmietany i cukru pudru.
Przy tych konkretnych babeczkach ze zdjęcia z braku śmietany użyłam czekolady rozpuszczonej z niedużą ilością masła, ale jest ona odpowiednia do smarowania tylko od razu po wymieszaniu, bo bardzo szybko gęstnieje i robi się twarda. Nie zawsze wszystko się udaje jak widać, ale chociaż już wiem czego nie robić:D

Muszę dodać, że ciasto jest mocno kakaowe z lekkim posmakiem kawowym, a biała czekolada wszystko osładza i idealnie łączy się z kwaskową truskawką…pyszota!:D

Przejdźmy do przepisu! I jeszcze fotka na zachętę 😉

DSC_0240a

 

BABECZKI KAKAOWE Z NUTĄ KAWOWĄ I TRUSKAWKAMI

Składniki na 12 sztuk:

na ciasto babeczkowe:
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 125g miękkiego niesolonego masła
  • 100g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka espresso w proszku (ja robię tak: biorę zwykłą czarną kawę rozpuszczalną i rozgniatam te granulki na pyłek w jakimś naczyniu albo dodaję kawę typu crema)
  • 2-3 łyżki mleka
na polewę:

Możesz użyć po prostu rozpuszczonej białej czekolady.
Jeśli chcesz zrobić moją ulubioną polewę, potrzebujesz:

  • 160g białej czekolady
  • 60 g niesolonego masła
  • 120ml kwaśnej śmietany
  • 260 g przesianego cukru pudru
do dekoracji:
  • kilka truskawek przekrojonych na połówki

Jak przygotować babeczki?

Najprościej wrzucić wszystkie składniki na ciasto oprócz mleka do pojemnika malaksera, zmiksować aż się połączą i potem dolać po trochu mleka, zmiksować pulsacyjnie do stopnia dość lejącego ciasta.
I nakładać je do papilotek, czy tam foremek, kto co ma ;)…wstawić na około 15 minut do piecyka rozgrzanego do 190ºC.

Polewa!
W tym celu roztopić czekoladę z masłem w mikrofali albo w kąpieli wodnej:). Jak przestygnie dodać do niej śmietanę, wmieszać. Potem mieszać, mieszać dodając porcjami cukier puder. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj jeszcze cukru pudru, a jeśli zbyt gęsta-odrobinę gorącej wody.

Kiedy babeczki ostygną, ozdób je polewą i umieść na wierzchu każdej z nich połówkę truskawki.

DSC_0235

DSC_025a5

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “trochę truskawek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s