sezon na rabarbar

DSC_022a7

Bardzo się ucieszyłam, kiedy okazało się, że podczas wykonywania pierwszych po zimie prac w ogródku rabarbar jednak nie został zniszczony! 🙂 Rośnie i daje nam z siebie korzystać!

Dam Wam przepis na muffinki (czyli to, co lubię piec najbardziej!) z rabarbarem i z nutką wanilii, a to za sprawą serka waniliowego w środku i cukru aromatyzowanego laską wanilii na wierzchu.

Bardzo przyjemnie fotografowało się te słodkości w plenerze 🙂 nie przeszkadzały mi nawet głośne grzmoty zbliżającej się burzy…hehe…może nas ominie?

A jeśli nie lubicie rabarbaru to dodajcie sobie inne owoce lub…kawałki czekolady może? 🙂

DSC_0219

MUFFINKI Z RABARBAREM

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 60 g cukru + 1 łyżka do posypania (najlepiej waniliowego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar (użyłam ok 2-3 małych łodyg) pokrojony na 1cm kawałki

Wymieszaj olej, cukier, jajko, serek i mleko. Zmieszaj mąkę z proszkiem. Dodaj do niej mokre składniki i wymieszaj je krótko.
Odłóż część rabarbaru(wzięłam najbardziej różowawe kawałki) do rozłożenia na wierzchu.

Wsyp i wmieszaj pozostały rabarbar do ciasta. Rozłóż je do foremek na muffinki.
Na wierzchu każdej z nich ułóż po kilka części odłożonego rabarbaru i posyp szczyptą cukru aromatyzowanego wanilią(lub zwykłego).

Piecz w 190ºC przez ok 20 minut (do lekkiego zarumienienia).

Smacznego!

DSC_0258

DSC_0242

DSC_0226a

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s