piątkowy obiadek

DSC_0053

Dziś na szybko podrzucę Wam fajny przepis na rybny obiad.

Chociaż wcale nie widać tu ryby 😉 ale są pyszne kotleciki łososiowo-ziemniaczane.
Przepis mam z książki „Dieta Agaty” autorstwa jednej z moich ulubionych blogerek, czyli Agaty Jędraszczak (www.kuchniaagaty.pl)

Mogę podać od razu, że jedna porcja = 267 kcal.Chociaż mnie to aż tak bardzo nie interesuje:D liczy się smak! Z podanych składników wyjdą 3 porcje.
Dobry sposób na wykorzystanie resztek smażonej czy gotowanej ryby.

Kotleciki są delikatne, miękkie i z lekko chrupiącą skórką. Polecam!

KOTLECIKI Z RYBY

Składniki:

  • 200 g fileta z łososia
  • 200 g ziemniaków
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szczypiorek + koperek, bazylia, pietruszka) + trochę do posypania gotowych kotlecików
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i ugnieć na puree lub przeciśnij przez praskę.

Rybę ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ja dodałam jeszcze do wody połówkę cytryny , z której wcześniej wyciskałam sok. Wystudź rybę.

W misce połącz ziemniaki, rozdrobnioną rybę, jajko, zioła, sól i pieprz. Odstaw do lodówki na ok 30 minut. (odstawiłam na 10…ale wyszło)

Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie skropione sokiem z cytryny i przybrane natką lub bazylią, czy czym tam lubicie 😉

DSC_0058

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s