z kruszonką

jabłkowe z kruszonką (11)

Za oknem zrobiła nam się mała jesień. Dlatego ciągnie mnie niesamowicie do cynamonu. To może jabłka do tego? I jeszcze żeby się szybko robiło…no i z chrupiącym wierzchem…tadaam!

Przepis, na którym się oparłam, jest autorstwa Donala Skehana. Jest to młody Irlandczyk ze sporym już dorobkiem kulinarnym: wydał już 3 swoje książki i prowadzi programy o gotowaniu w kilku krajach, teraz np. w Szwecji. Można go oglądać na moim ulubionym kanale na youtubie, czyli FoodTube Jamiego Olivera. Zachęcam do oglądania, bo przepisy są proste i ciekawe, a sam Donal jest mega sympatyczny i ma rozbrajający akcent i uśmiech 🙂 Ogólnie cała ta inicjatywa jaką jest FoodTube to coś wspaniałego, każdy znajdzie coś jedzeniowego dla siebie!

Link do przepisu: http://www.donalskehan.com/2011/09/apple-and-cinnamon-crumble-muffins/

Link do FoodTuba: Donal Skehan FoodTube

MUFFINKI JABŁKOWO-CYNAMONOWE Z KRUSZONKĄ

Składniki na 12 sztuk:

na muffinki:
  • 75 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany (zamiast mleka i śmietany można użyć 200 ml maślanki)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek (2 średnie jabłka)
na kruszonkę:
  • 50 g cukru aromatyzowanego wanilią lub zwykłego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami, lub wysmaruj masłem.

Dodaj do siebie i zmieszaj olej, mleko i śmietanę(lub maślankę). Mąkę, proszek, sodę i cynamon wymieszaj osobno. Składniki na kruszonkę przełóż do małej miski i ugnieć je razem palcami aż się połączą.

Jajka i cukier utrzyj razem. Dodaj do nich wcześniej wymieszane olej, mleko i śmietanę(lub maślankę). Następnie wmieszaj do mokrych składników te suche, czyli mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosyp jabłka, przemieszaj.

Przełóż ciasto do foremki, posyp każdą muffinkę porcją kruszonki.

Piecz przez ok 15 minut, aż się zarumienią.
Moje muffinki piekłam w wysmarowanej masłem formie, bo chciałam uzyskać gładki kształt boków. Aby je łatwo wyjąć z foremki, muszą być jeszcze ciepłe. Lekko podważyłam je nożem do masła i delikatnie wyjęłam. Tylko jedna mi się złamała, bo była zbyt wyrośnięta 😉

Polecam jeszcze raz…pieczcie! : )

jabłkowe z kruszonką (8)

jabłkowe z kruszonką (17)

jabłkowe z kruszonką (23)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s