babeczki cini minis

DSC_0500aa

Jeśli macie gdzieś w czeluściach szafki zapomnianą porcję płatków cynamonowych to nie spisujcie jej na straty. Nawet jeśli trafiła tam przez to, że za nimi nie przepadacie. Uwierzcie, że w tym wydaniu można dać im szansę a nawet się zachwycić!

Zainspirowałam się zawartością szafki kuchennej, oczywiście wieczorem…dlatego zdjęcia takie wieczorowe, rano raczej nie będzie czego fotografować…

12 puszystych, cynamonowo-maślanych babeczek pokrytych cienką warstwą czekolady, otoczonych chrupiącą posypką ze zmielonych płatków cini minis. Naprawdę…mniam! Poza tym są łatwe i szybkie.

BABECZKI CINI MINIS

Składniki na 12 sztuk:

na babeczki:

  • 125 g masła, miękkiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżek mleka

na polewę i posypkę:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g białej czekolady
  • ok 60 g płatków cini minis
  • do dekoracji: 12 płatków cini minis

Przygotuj ciasto na babeczki. Tylko najpierw nagrzej piekarnik do 190ºC.
Malakserem robię to tak: wrzucam wszystko oprócz mleka do naczynia malaksera i miksuję aż się połączy, a potem dodaję po trochu mleka i miksuję pulsacyjnie, aż ciasto stanie się lekko lejące, ale nie płynne.
Gdybym nie miała malaksera to najpierw utarłabym masło z cukrem na puszystą masę, następnie wmieszała po jednym jajku, a potem stopniowo dosypywała mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie po trochu mleka, aż ciasto będzie takie jak wyżej pisałam (lekko lejące).

Rozdziel ciasto do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Piecz 15-20 minut, aż się lekko zarumienią, a patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyjęciu.
Pozostaw je do wystygnięcia.

W tym czasie rozdrobnij cini minis, np. w malakserze, albo ułóż je na ściereczce, zawiń i zbij wałkiem, czy patelnią ; ) . Umieść cynamonowy grunt w miseczce takiej, aby móc zanurzać w niej babeczki.

Oba rodzaje czekolady rozpuść razem. Smaruj ostudzone babeczki czekoladą lub zanurzaj je w niej, a następnie w rozdrobnionych cini minis. W wierzchołek każdej możesz wbić po jednym płatku dla dekoracji.

Smacznego cynamonowego! : )

DSC_0492aa

DSC_050aa5

DSC_0506aaa

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s