dwie bananowe opcje

W tak zimnym czasie przyciągają mnie bardzo skutecznie ciemne, kakaowe, lepkie słodkości.

Pod warunkiem, że sama sobie je upiekę…najlepszą opcją jest tutaj użycie banana. Dojrzałego.
Dalsze opcje są dwie: szybka lub trochę mniej szybka.

Przedstawię Wam dziś obie. Łączy je banan, kakao, rozpływające się w jeszcze ciepłym cieście kawałki czekolady oraz prostota wykonania.

Będzie to CHLEBEK BANANOWY oraz MUFFINKI BANANOWE
Pierwszy przepis jest Nigelli Lawson, a drugi to moja spontaniczna kombinacja 🙂

CHLEBEK BANANOWY

Dopowiem, że czekoladowy! I na dodatek o głębokim aromacie rumu/burbona/brandy, zależy czego użyjecie. Nawet jeśli nie lubicie rodzynek, to…przecież są namoczone w alkoholu, otoczone czekoladą i pysznym ciastem…nie rezygnujcie z nich:)
Jest to mniej szybka opcja od muffinek, bo piecze się około godziny. Ale warto poczekać!

chlebek bananowy

Składniki (na keksówkę o wymiarach 23 x 13 x 7 cm)

  • 100 g rodzynek
  • 75 ml burbona/rumu/brandy
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g niesolonego masła, stopionego
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów (4 małe lub 3 średnie)
  • 100 g posiekanej czekolady (dodałam mieszankę gorzkiej, białej i mlecznej)

Zalej alkoholem rodzynki w rondelku i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, nakryj i odstaw najlepiej na godzinę, jeśli masz czas. Rodzynki powinny wchłonąć większość płynu, potem możesz je odsączyć.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Do miski wsyp mąkę, kakao proszek, sodę, sól i wymieszaj je. W innej misce zmieszaj stopione masło z cukrem do jego rozpuszczenia, a następnie dodawaj po jednym jajku i dołóż rozgniecione banany. Wmieszaj łyżką odsączone rodzynki i kawałki czekolady.

Dodawaj po jednej trzeciej sypkich składników, mieszając po każdym dodaniu.
Przełóż ciasto do formy i piecz 1-1 1/4 godziny. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe – powinien być czysty po wyjęciu.
Odstaw do ostygnięcia.
Będzie tak pachnieć, że na pewno zjesz jeszcze ciepłe :))

MUFFINKI BANANOWE

Były nieplanowane, ale to na pewno nie wpadka! 😉 Lekko czekoladowe i mocno bananowe!

DSC_0808a

Składniki (na 12 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru brązowego lub zwykłego
  • 100 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • ok 100 ml maślanki
  • kilka łyżek mleka
  • 1 duży banan, rozgnieciony
  • 60 g czekoladowych pastylek (chocolate chips) lub 3/4 tabliczki ulubionej czekolady, posiekanej

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami.

Wymieszaj w misce mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. Łyżkę suchych składników odłóż do miseczki i wymieszaj z kawałkami czekolady. Odkąd tak robię, kawałki czekolady równomiernie rozkładają się w cieście i po upieczeniu są płynne w środku a nie spalone, jak mi się to nieraz wcześniej zdarzało. Także taki trik, w którego działanie wierzę…:D

W innym naczyniu rozmieszaj jajko, olej, maślankę i mleko. Ja robię to w dzbanku z podziałką w ml (łącznie mokrych składników było ok 225-250ml) a następnie przelewam jego zawartość do suchych składników i mieszam. Potem należy dodać banana i mieszankę z posiekaną czekoladą i połączyć składniki.

Nałóż ciasto do foremki i piecz 20 minut.

Daj im wystygnąć przez małą chwilę i…smacznego 🙂

DSC_0812a

DSC_0811a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s