na cieście francuskim

Dziś podzielę się dwiema moimi ulubionymi kombinacjami, które układam na cieście francuskim.

Takie nieduże tartaletki o kształcie prostokąta. O wytrawnym smaku, z wykorzystaniem różnych serów.

Idealne na lekko chrupiącą, ciepłą kolację. Same lub z ulubioną sałatą. Proste, szybkie i smaczne, czyli wszystko tak jak trzeba 😀

Uprzedzam o fotkach telefonicznych, nigdy się jeszcze nie udało zrobić poważniejszej sesji tym pysznościom 🙂

Pierwsza propozycja to:

TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ, GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ

Naprawdę udane połączenie składników, które zaczerpnęłam dawno temu z przepisu chyba z magazynu „Bistro”.

IMG_0086

Potrzebne będą:

  • ciasto francuskie (podaję składniki na wykorzystanie całego arkusza)
  • 3 czerwone cebule
  • 2 gruszki
  • ser gorgonzola
  • łyżka miodu
  • trochę soku z cytryny
  • trochę oliwy do podsmażenia cebuli
  • świeży tymianek, jeśli mamy będzie pasował 🙂

Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.

Najpierw cebula. Kroimy ją w piórka i smażymy na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu przez około 10 minut, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy miód i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Podgrzewamy 2-3 minuty, dając cebuli się lekko skarmelizować w miodzie.

Gruszki kroimy na cienkie plasterki.

Ciasto dzielimy na odpowiadające nam rozmiarem kwadraty/prostokąty. Układamy je na papierze do pieczenia. Na każdym rozkładamy cebulę, plastry gruszek, pokruszoną gorgonzolę i jeśli mamy to listki świeżego tymianku.

Pieczemy przez około 15 minut, aż brzegi się zarumienią.

 

Druga propozycja powstała w ostatni weekend dość spontanicznie i wyszła smacznie. Poza tym tak klasyczne połączenie chyba nie może wyjść źle? 🙂

TARTALETKI Z MOZZARELLĄ, POMIDOREM I ZIOŁAMI

IMG_0959

Potrzebne są:

  • ciasto francuskie
  • kulka mozzarelli
  • kawałeczki sera z niebieską pleśnią(lazur czy inny blue/bleu) jeśli mamy i lubimy 🙂
  • pomidor
  • pęczek świeżych ziół (bazylia, oregano), z braku mogą być suszone
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.

Kroimy mozzarellę i pomidora na plasterki. Zioła drobno siekamy (możemy zostawić ładne listki do dekoracji;) wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i wlewamy oliwę, mieszając. Ciasto dzielimy na odpowiednie części i układamy je na papierze do pieczenia.

Każdą tartaletkę smarujemy ziołową miksturą, na której układamy na zmianę pomidora i mozzarellę. Dokładamy kawałeczki sera z niebieską pleśnią. Można skropić tarty po wierzchu ziołową oliwą.

Zapiekamy tartaletki przez około 15 minut, do momentu zarumienionych brzegów. Ser może się trochę wylać, jak u mnie, ale to nic, bo liczy się smak i to, że mozzarella się pyysznie ciągnie podczas konsumpcji!

IMG_0960

Reklamy

6 myśli na temat “na cieście francuskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s